Genåbning – er rejsen ned fra bjerget længere end vejen op?

af | apr 21, 2021

Ej, hvor har jeg glædet mig til genåbning og at kunne møde oftere ind på kontoret sammen med mine kollegaer. Jeg har savnet whiteboards, sludder ved kaffemaskinen, det daglige miljøskifte og en masse andet. Ikke bare på mine egne vegne, men på Knowie teamets vegne og at kunne arbejde tæt sammen igen på vores ideer.

Samtidig kan jeg mærke, at jeg ikke har glædet mig til 30 minutters transport hver vej til og fra arbejde, jeg har sværere ved at koncentrere mig i et højere støjniveau og bruger meget tid frem og tilbage fra møder.

De ting, som jeg både glæder mig til og ikke glæder mig til ved genåbning og mulighed for at komme tilbage til kontoret, er nødvendigvis ikke de samme for mig, som de er for mine kollegaer. Dette skaber en udfordring, når vi igen skal møde op på arbejde.

Arbejdsglæde, trivsel, arbejdslyst

Ud over meget forskellige forhåbninger og reaktioner til at møde op igen på arbejdspladsen kollegaer imellem, sker overgangen hurtigt og er præget af usikkerhed. En masse spørgsmål opstår – hvem kan vende tilbage hvornår, hvad skal der til før man føler sig tryg, øget frekvens af testning og praktisk indretning på kontoret, for bare at nævne noget.

Forneden deler vi de tre fokuspunkter som vi har her hos Knowie, da vi så småt kommer tilbage til kontoret – måske kan du blive inspireret til, at skabe større trivsel, motivation, arbejdslyst og teamspirit i forbindelse med jeres egen rejse ned fra bjerget og tilbage til kontoret og hverdagen.

Skru forventningerne ned

Det er nemt at komme til at glæde sig så meget til at den normale hverdag vender tilbage, at man sætter sig selv op til en skuffelse. I stedet for at vi endelig kan give den fuld gas, vil vi formentlig opleve to trin frem og et tilbage på mange punkter den kommende tid.

Mange virksomheder vil desuden kun delvis kunne komme tilbage og er nødsaget til at skiftes om at være på kontoret, for at forebygge og undgå corona-smitte, samt overholde gældende restriktioner og retningslinjer for arbejdspladser. Dette kræver endnu mere koordinering og kommunikation end normalt. Der skal eksempelvis heller ikke meget til, for at en eller flere teammedlemmer lige pludselig bliver nødt til at arbejde hjemmefra et par dage.

Husk derfor, at skrue forventningerne ned og være realistisk, både ift. målsætninger og til hinanden.

Husk den sociale dimension, ikke kun den faglige

Det kan være fristende at planlægge alle de ting, som ikke har været muligt eller fungeret særligt godt i løbet af Corona pandemien, som eksempelvis konferencer, workshops, kurser og både interne og eksterne møder, så snart at restriktionerne bliver lempede nok.

Men husk endelig den sociale dimension, ikke kun den faglige. Vi har et kæmpe efterslæb af trivsel og stor ensomhed. Faktisk viser undersøgelser fra fagforbund, at op til halvdelen har savner deres kollegaer og har mistet arbejdsglæde og gnist.

Det kan få den helt omvendte effekt, at skrue tempoet op og prøve at indhente tid på de områder, som corona har gjort det svært at arbejde med det seneste år.

Derfor er det vigtigt, at man netop planlægger sociale aktiviteter og indsatser, fremfor at udskyde det til fordel for produktivitet her i starten.

Forventningsafstem med hinanden – gør det som en øvelse

Selv om de to første fokuspunkter om at sætte de rigtige forventninger, og at huske det sociale når vi så småt vender tilbage på arbejde, er gode til at sætte fokus på denne overgang og dets udfordringer, kan det være svært, at aktivt gøre noget for at underlette situationen.

En af grundelementerne i Knowie er, at skabe en større forståelse for hinanden og forskellige perspektiver på en nem og humoristisk måde. Det gør vi ved at tage emner op, som er nyttige at tale om, og bidrager til godt kollegaskab, på en sjov og kontrolleret måde, fremfor at man ofte bliver nødt til at forholde sig til hinanden i forbindelse med en konflikt eller vanskelige sager der skal løses.

Den samme tilgang kan du og dit team bruge for at gøre det nemmere at vende tilbage til arbejde med en simpel øvelse.

Ved at bruge en tilpasset version af den klassiske evalueringsform af projekter – “start-stop-continue”, kan I skabe de rigtige forudsætninger til at forstå hvad der kan være svært ved den nuværende corona situation og hvad der bliver svært, ved at vende tilbage.

Stil dig selv og dine kollegaer disse tre spørgsmål og tal i fællesskab om hvad det har for betydning for jer som individer og jer som team:

  1. Hvad glæder du dig til at ikke skulle gøre længere, når I vender tilbage til dagligdagen på kontoret?
  2. Hvad glæder du dig til at du kan gøre, når du vender tilbage til kontoret igen?
  3. Hvad synes du, at I som team gerne skal fortsætte med at gøre, når I kommer tilbage til kontoret?

Nogle gange kan det være en fordel at få øvelser som denne og teamudvikling faciliteret, da det kan være med til at skabe en bedre dynamik i processen.

 

 

Hvad er Knowie? 👋

Knowie er et spil mellem kollegaer, der fungerer både i browseren på computeren eller på telefonen. Spillet foreløber over 5 dage og tager kun 5 minutter af arbejdsdagen – men udbyttet for teamets sammenhold og samarbejde er stort!

Følg vores arbejde!

Følg os på Facebook og Linkedin og kom med bag kulisserne, få information om nyeste artikler og produktnyheder.

Seneste indlæg:

Byg tillid i dit team og mærk forskellen!

Spil Knowie med dine kollegaer, og vær fælles om at sikre, at teamet kører på skinner!

Et nyhedsbrev med fokus på læring, fremfor salg